Skąd pochodzi najlepsza kawa? Najlepsza kawa bierze swój początek z tzw. pasa kawowego, terenu oplatającego równik, znajdującego się między zwrotnikiem Raka i Koziorożca. Panują tam warunki klimatyczne optymalnie sprzyjające wzrostowi kawowca. Są to żyzne gleby, bardzo duże nasłonecznienie i częste opady zapewniające wysoki stopień wilgotności. Smak ziaren kawowych zależy od wielu elementów, jest to między innymi konkretne położenie pól uprawnych i skład mineralny gleby oraz sposób zbierania ziaren i metoda ich prażenia.
Początki kawowego napoju
Etiopia to jedyny kraj, gdzie kawa uprawiana jest taką samą techniką od tysiącleci, a owoce kawowca rosną na dziko rosnących krzewach w górskich lasach. Legenda pochodząca z X wieku mówi, że pasterz etiopski obserwował zwierzęta zjadające ziarna kawy, po czym nastąpiło pierwsze zebranie i przygotowanie napoju z kawy. Ten sam sposób uprawy kawy od wieków sprawia, że w Etiopii nie istnieją wielkie plantacje kawy, uprawia się ją na małych kawałkach ziemi, zazwyczaj o powierzchni jednego hektara. Kawa uprawiana w regionach Sedamo uważana jest za jedną z najlepszych na świecie, charakteryzuje ją kwiecisto-owocowy aromat i lekko kwaskowaty smak.
Jakie warunki sprzyjają uprawie kawy?
Krzew kawowca, aby dobrze się rozwijać, potrzebuje klimatu subtropikalnego. Niezbędne są opady intensywnego deszczu przez pewien okres, ponieważ jeśli woda zalega, rośliny ulegają wyniszczeniu. Dlatego plantacje z reguły znajdują się na zboczach gór, aby deszcz mógł swobodnie odpływać. Krzewy są uprawiane na wysokości od 600 do 1800 n.p.m. Są jednak kawy rosnące na wysokości 2000 n.p.m. i wyżej, np. w Etiopii. Według specjalistów kawoszy są to najlepsze rodzaje kawy o bardzo skoncentrowanym smaku i z wyczuwalną słodyczą. Średnia temperatura, jakiej wymaga kawowiec, powinna utrzymywać się na poziomie 27 – 30 stopni C. Nie znoszą one jednak bezpośredniego słońca, dlatego sadzone są w cieniu wyższych drzew. Duży wpływ na smak kawy ma także rodzaj gruntu, plantatorzy eksperymentują, sadząc pomiędzy krzewami kawowca inne rośliny, które również mają wpływ na ostateczny smak produktu.
Kawa kolumbijska czy brazylijska?
Jeśli chodzi o wielkość rynku kawowego, najwięcej kawy produkuje Brazylia, producenci koncentrowali się tam na uprawie kawy smacznej i taniej, ale bez wyraźnego smaku. Ukształtowanie terenu i warunki klimatyczne są optymalne do produkcji kawy, uprawiana jest tam głównie arabica, jej najlepsze odmiany charakteryzuje delikatny smak, niska kwasowość i czekoladowy posmak. W Brazylii wytwarza się także Robustę, nazywaną Rio, jest to rodzaj kawy o interesującym smaku podobnym do jodyny, wynika on ze sposobu suszenia ziaren, w trakcie tego procesu dochodzi do rozwoju mikroorganizmów, które nadają specyficznego posmaku kawie. Najpopularniejszą kawą przyrządzaną przez Brazylijczyków jest Cafezincho, ziarna kawy gotowane są przez dłuższy czas razem z cukrem, a następnie są przecedzane przez sitko i przelewane do dzbanka.
Tu znajdziesz najlepszą kawę:
Kolumbia jest krajem, który jest na trzecim miejscu na świecie w produkcji kawy, ale smak kawy kolumbijskiej uważany jest za doskonały. Krzewy kawowca rosną na wilgotnych zboczach Andów, panuje tam bardzo sprzyjający klimat dla wymagającej rośliny. Charakterystyczny, delikatny i owocowy aromat kawy jest rozpoznawany przez znawców na całym świecie. Jest kilka czynników, które sprawiają, że smak kolumbijskiej kawy uważana jest za bezcenny:
-
-
- W Kolumbii nie wolno uprawiać innych gatunków kawy poza arabicą.
- Kawowe tereny na wzgórzach, gdzie uprawiana jest arabica, mają różnorodne warunki klimatyczne, z tego powodu plantatorzy mają idealne warunki, aby prowadzić doświadczenia i uzyskiwać wyspecjalizowane smaki kawy.
- Zbiory kawy w Kolumbii przeprowadza się dwa razy w roku i wszystkie prace wykonywane są ręcznie, bez udziału maszyn. Taki wyselekcjonowany sposób zbiorów daje gwarancję, że wszystkie ziarna są odpowiednio dojrzałe i pozwalają na uzyskanie wyjątkowego smaku kawy.
-
Przebieg zbiorów i obróbka ziaren kawy
Niezależnie od szerokości geograficznej, w której wzrastają kawowce, bardzo ważny jest także proces pozyskiwania ziaren. Najlepszy sposób zbierania ziaren to praca z wykorzystaniem ludzkich rąk, jest to zajęcie wymagające poświęcenia dużej ilości czasu i cierpliwości, dlatego przekłada się także na cenę kawy. Dużo bardziej przystępna cenowo jest kawa zbierana za pomocą maszyn wyposażonych w specjalne grzebienie do strząsania ziaren. W dalszej kolejności odbywa się suszenie, które można wykonać dwiema metodami, tańszy sposób polega na tradycyjnym suszeniu, na słońcu lub doskonalszą metodą, na mokro. Metoda sucha polega na rozłożeniu ziaren na specjalnych matach albo na zwykłym betonie, w dalszej kolejności ziarna są co jakiś czas przewracane, aby do wszystkich docierały równomiernie promienie słoneczne. Cały etap trwa około czterech tygodni. Metoda na mokro polega na wydobyciu ziaren z łusek przed suszeniem. Owoce są zbierane w specjalnych zbiornikach, a następnie strumień wody przenosi je do maszyny łuskającej i dopiero w kolejnym etapie są poddawane suszeniu, które również trwa kilka tygodni.